2023 yılında Karacabey ağaçlandırma sahamızda ilk örnek reçine üretimine başlanmıştır. 17 yaşında ki 3 hektarlık örnek saha bulunan çapları yaklaşık 20-22 cm olan 1200 adet ağaca nisan ayında reçine toplama poşetleri takılmış ekim ayı sonlarında toplanan poşetlerden yaklaşık 1,5 ton reçine elde edilmiştir. Gelecek yıldan itibaren sayıları ve çapları artacak her ağaçlardan reçine üretimine devam edilecek 2029 yılından itibaren her yıl takriben 25 bin ağaçtan 100 bin ton seviyelerine kadar reçine üretimi yapılması planlanmıştır.

Doğal reçine kızılçam ve sahilçamı ağaçlarından elde edilmektedir. Türkiye dünyanın en büyük reçine üreticilerden olan Çin, Endonezya ve Portekiz gibi ülkeler arasına girebilecek potansiyele sahiptir. Ancak maalesef reçine ihtiyacımızın çok büyük bir kısmı ithal edilmektedir. Türkiye’nin reçine ve türevlerinde yaşanan dışa bağımlılığı azaltmak, iç kaynakları harekete geçirmek gayesi ile Orman Genel Müdürlüğü de son yıllarda reçine üretimine önem vermektedir. “Ülkemizde reçine ve türevlerinin ticaret hacmi 600 milyon dolar civarındadır. Son yıllarda reçine üretimi artmaya başlanmış olsa da, Ülkemizin ihtiyacı olan yıllık 2.500 ton reçinenin çok büyük bir kısmı ithal edilmektedir. Çam ağaçlarından reçine üretilirken ağaçların büyüme fonksiyonuna hiçbir zarar verilmemektedir.

Enat A.Ş 18 yıl önce ağaçlandırma çalışmalarına başlayan ve bugün lif yonga odunu, pelet odunu ve reçine üretimi yapan ilk ve tek özel şirkettir.  

urun urun urun urun