Yapılan aralama ve boşaltma kesimleri sırasında elde edilen gövde odunlarının %30 kadar, üretim artıkları oluşmaktadır. Yani ortalama her yıl üretilecek ortalama 6-7 bin ton gövde odunu yanında asgari 2.000 ton kadar da dal odunlarından oluşan biyo kütle malzeme elde edilmektedir. Öncelikle üretim artıkları olmak üzere gerektiğinde de gövde odunlarını da değerlendirmek için Bursa / Karacabey de ki özel ağaçlandırma sahamızın içerisinde 1 ton saat kapasiteli pelet odun üretim tesis kurulmuştur. Tesisin alt yapısı, küçük ilavelerle kapasitenin 3 ton/saat seviyesine çıkarılmasına uygundur.

Tesisimiz, Ülkemizde kendi ormanından pelet odun üreten ilk tesistir. Pelet tesisleri genel olarak odun işleyen tesislerin üretim artıklarından, talaşlarından, mobilya ve palet gibi her türlü ahşap atıklarından pelet odun üretmektedirler. Yani mevcut pelet tesislerin tamamı, menşei belli olmayan odun ham maddelerinden pelet üretirken tesisimizde, kaynağı belli olan ve kendi çam ormanından elde ettiği ham maddeden pelet odun üretmektedir.

Dünyada pelet odun üretimi ve kullanımı;

Gelecek nesillere yaşanabilir bir ortam bırakabilmek için, dünyadaki birçok ülke Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği ve Çerçeve Sözleşmesini imzalamışlardır. İmzalanan sözleşmenin ana maddeleri arasında daha az enerji ile ısınma, atmosfere bırakılan metan ve CO2 oranının düşürülmesi için fosil yakıtlara alternatif enerji kaynaklarının kullanılması yer almaktadır.

Avrupa Birliği, biyo yakıtın hem ısıtma hem de elektrik sektöründeki pazar payının genişletilmesini desteklemektedir. Çünkü pelet odun hem iklim ve çevreyle ilgili hedeflere katkıda bulunmakta hem de ithalat bağımlılığını azaltıp, yerel ekonomileri desteklemektedir. Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi kendilerine elektrik ve ısı üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak yönünde iddialı hedefler koymuşlardır; 2020 yılı itibariyle elektriğin % 21’i, ısının da % 20’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi hedeflenmiştir.

Avrupa’da pelet odun kullanımı;

Avrupa'da pelet tüketiminde İsveç, Almanya ve Avusturya başı çekmekte, onları son yıllarda pazarda büyük gelişmeler kaydeden Fransa takip etmektedir. İtalya gittikçe artan pelet ısıtıcı kullanımından dolayı en önemli pelet tüketicilerinden biri haline gelmiştir. Bugün, Avrupa’da yıllık toplam pelet tüketimi yaklaşık olarak 6 milyon tonun üzerindedir.

Avrupa’da pelet odun, konutların ısıtılması için çok gelişmiş sobalarda, kalorifer kazanlarında ve ya sanayi tesislerinin buhar kazanlarında yakıt olarak kullanılır.

Türkiye de pelet üretimi ve kullanımı;

Türkiye taşkömürü, linyit, petrol, doğalgaz, gibi fosil kaynak rezervleri ile su gücü, jeotermal enerjisi, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biokütle enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar olmak üzere çok çeşitli enerji kaynaklarına sahip bir ülkedir.

Türkiye’nin özellikle akışkan fosil yakıtlarının bilinen rezervleri yeterli düzeyde değildir. Kömür, jeotermal ve su gücü enerji kaynağı ise dünya kaynak varlığının % 1’i civarındadır. Bu itibarla, Türkiye enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithal etmek zorundadır.

Ülkemizde, ağırlıklı olarak fosil yakıtlar kullanmakta ancak kullanımı ile kıyaslanmayacak derecede az üretim gerçekleştirmektedir. Bu durum çevreye zarar vermenin yanı sıra uluslararası alanda ülkemizi dışa bağımlı hale getirerek elini zayıflatmaktadır. Oysa tamamen doğal bir ürün olan pelet doğaya zarar vermemekte ve öz kaynaklarımızdan üretilebilmektedir.

Türkiye bitki çeşitliği bakımından oldukça zengindir. Bu durum ülkemizin pek çok yerinde pelet üretimini kolaylaştırmaktadır. Buna ek olarak peletin hammaddelerinden olan talaş, orman ürünlerinin işlendiği fabrika ve atölyelerden temin edilmektedir. Ayrıca orman işletmelerinde ki üretim artıklarından ve özellikle endüstriyel ağaçlandırma sahalarından temin edilebilir.

ENAT çam pelet odun üretim tesisinin rakiplerine göre iki önemli üstünlüğü bulunmaktadır. Birincisi kendi ham maddesini orman içerisinde ki kendi tesisinde minimum ulaşım gideriyle işleyecek olması, ikincisi ise menşei belli çam odunlarından sertifikalı üretim yapabilmesidir.

Arz talep durumu:

Dünyada petrol ve doğalgaz rezervleri gittikçe azalırken hızla artan nüfusun enerji ihtiyacı artmaktadır. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların aşırı tüketimi nedeniyle oluşan iklim değişiklikleri ile dünyanın her yerinde sel, kuraklık gibi felaketler yaşanmaya başlamıştır. Bu nedenle ülkeler, enerji ihtiyaçlarını fosil yakıtlara bağımlı olmadan rüzgâr, güneş, nükleer ve bio enerji gibi yenilenebilir temiz enerji kaynaklarından gidermeye çalışmaktadırlar. Özellikle orta Avrupa ülkeleri mesken ve sanayi tesisleri ısınma sistemlerinde pelet yakıt kullanmayı tercih etmektedirler. Son bir iki yıl içerisinde pelet odun talebi hızla artmaktadır.

urun urun urun urun urun urun