Türkiye de endüstriyel orman plantasyonlarının tesisi ve geliştirilmesi projesi” Tema Vakfı Yönetim Kurulu Başkalığı sırasında Onursal Başkanımız Merhum Sayın Ali Nihat Gökyiğit’in önderliğinde başlatılmış, Orman Bakanlığı tarafından da desteklenmiştir. Proje, Orman fakülteleri hocaları Prof. Dr. Melih Boydak, Prof. Dr. Ahmet Hızal, Doç. Dr. Ali Sencer Birler ile Orman Araştırma Enstitüsü uzmanları Dr. Taneri Zoralioğlu, Dr. Faruk Şakir Özay, Dr. Sacit Koçer, Dr. Mustafa Zengin, Dr. Neşat Erkan’dan alınan teknik destekle hazırlanmıştır. Projenin uygulanma çalışmaları, 2005 yılında kurulan ENAT şirketi Yönetim Kurulu ve Genel Müdür Fikret Koçak tarafından başlatılmış olup halen sürdürülmektedir.
3 yıl süren proje çalışmaları sonucunda, Devlet ve özel sektör marifetiyle Ülkemizde de endüstriyel orman plantasyonlarının tesis edilmesi gerekliliği odun işleyen sanayiciler ve iş adamlarıyla yapılan toplantılarda izah edilip ikna edilmeye çalışılmıştır. Bu toplantılar neticesinde kısa adı ENAT olan Endüstriyel Ağaç Tarımı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, 28.03.2005 tarihinde 2 milyon TL sermaye ile kurulmuştur.
Şirket ortakları arasında yer alan Ali Nihat Gökyiğit Yatırım Holding, KASTAMONU Entegre A.Ş. VİEM Yatırım Ltd. Şti, ORMA A.Ş. ÇAMSAN A.Ş. OYKA A.Ş, şirketleriyle, Feyyaz BERKER, Murat GİGİN, Şenel YAYGIN Ümit Can ÖZDEMİR, Suzan KOÇAK, Dilek ENGİN, Erdoğan SAĞLAM gibi toplam 26 doğasever ortağımıza minnettarız.
Enat A.Ş 2005 yılında başladığı endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarını ara vermeden sürdürmekledir. 2019 yılına kadar Bursa/Karacabey, Çanakkale/Ezine ve Gelibolu ilçelerinde her yıl ortalama yaklaşık 100 hektar olmak üzere toplam 1450 hektar arazi temin edilmiştir. 120 hektarı tapulu, 1330 hektarı tahsisli olan araziler de arazi hazırlıkları, fidan dikim ve bakımları düzenli olarak gerçekleştirilmiştir. Şu anda bir yaşından 17 yaşına kadar değişik yaşlarda, sahilçamı ve kızılçam fidanları dikilerek ağaçlandırılmış sahalarımız bulunmaktadır. 2019 yılında 15 yaşına gelen tapulu ağaçlandırma sahalarında boşaltma kesimleri yapılmaya başlanmış, 2023 yılına kadar bu sahalardan yaklaşık 13.000 ton odun elde edilmiştir. 2023 yılından itibaren 15-16 yaşlarına gelen tahsisli ağaçlandırma sahalarımız, beş yıl arayla yapılacak iki aralama kesiminden sonra boşaltılacak boşalan arazilerimiz yeniden ağaçlandırılacaktır.