Enat’ın hikâyesini onursal başkanımız Ali Nihat Gökyiğit şöyle anlatıyordu;

19 Haziran 2004 tarihinde İzmit de Çevre Orman Bakanı, bürokratlar ve sektör temsilcileri ile 100’den fazla kişinin katılmış olduğu toplantıda yaptığım konuşmada özetle,

Dünyanın başına büyük dert olan karbon emisyonuna karşı en etkili çare hiç şüphesiz yeşil örtüyü korumak ve genişletmektir. Ağaç tarımı, ekonomiye olduğu kadar çevreye hizmet etmek sosyal sorumluluğa duyarlı olmaktır. Unutmayalım ki artık firmaların yılsonu raporlarında ciro, kar, istihdam, yatırım rakamları vermeleri yetmiyor. O yıl sosyal sorumluluk alanında ne yaptığını, çevreye nasıl hizmet ettiğini belirtmek ihtiyacını duymaktadırlar. Sizden bu projeye katılmanızı bekliyoruz demiştim. Ancak çok alışık olmadığımız bu uzun süreli yatırıma katılımcı çıkmamıştı. Tekrar söz alıp Ülkemiz için çok hayati öneme sahip bu projeye hiç kimse destek vermese bile “80 yaşındayım geri kalan ömrümü ve servetimin bir kısmını harcayarak tek başıma bu projeyi sürdürmeye kararlıyım” dediğimde,  10 kadar ortağın desteği ile şirket kuruluşuna ilk adım atılmış ve yatırım sektör mensuplarınca benimsenmişti.”

Enat A,Ş kurulduktan sonra da ağaçlandırma çalışmalarına başlamamız ve sürdürmemiz çok kolay olmamıştı. İlk ağaçlandırma faaliyetine arazi satın alınarak başlanmasına karar verilmişti. Uzunca bir araştırma neticesinde, 2005 yılı başlarında Bursa ili Karacabey ilçesi Kıranlar köyünde toplu olarak 600 dekar arazi satın alınarak ilk ağaçlandırma çalışmalarına başlanmıştı. Sonra ki yıllarda satın alınan arazilerle tapulu arazi miktarı 1200 dönüme ulaşmıştır.

2005 yılı Ekim ayında, 50 bin adet ilk sahil çamı fidanı, toprakla buluşturulmuştu. Her yıl en azından 1000 dönüm arazide ağaçlandırma yapılması hedefleniyordu. Ancak bu miktarlarda toplu arazi bulunması da adeta imkânsızdı. Bundan sonra bozuk orman arazilerinden alınacak tahsislerle yola devam edilmeliydi.

Orman Bakanlığı özel endüstriyel ağaçlandırmaları teşvik ederken, yerel teşkilatta özel ağaçlandırmaya karşı şiddetli bir direnç vardı. Ayrıca hemen, hemen hiç kimse bir şirketin 20 yıl boyunca para kazanmadan ağaçlandırma yatırımı yapabileceğine inanmıyordu. Kendimizi ifade etmemizin ve inandırıcı olmamızın tek yolu ağaçlandırma çalışmalarının ciddiyetle yapılması, başarılı ağaçlandırma sahaları oluşturulması ve Endüstriyel ağaçlandırmalarının, ülkemiz için çok önlemli olduğunu meslek mensuplarına ve halkımıza kabul ettirilmesine bağlıydı.

2006 yılı sonlarına geldiğimizde, örnek göstereceğimiz başarılı ağaçlandırma çalışmamız ve Kıranlar köyü halkı ile iyi ilişkilerimiz olduğu için, komşu köy olan Kedikaya köyü muhtarı ile anlaşmamız zor olmadı. Yaklaşık 1000 dönüm bozuk orman arazinin 1/3 ünde tüm giderleri şirketimiz tarafından karşılanarak köy halkı için badem, kalan kısmında sahil çamı ağaçlandırması yapmak için anlaşma yapıldı.

Her yıl yapılan fidan dikimleri ile bir önceki yıllarda dikilen fidanların bakım çalışmalarında yüzlerce işçi çalıştırılmaya başlanmış, kadın, erkek gençler olmak üzere ailelerin tüm fertleri için yapılacak iş alanları oluşmuştu. Aile bütçelerine önemli katkı sağlanıyordu, her köy kendi hudutları içerisinde daha fazla ağaçlandırma faaliyetin yapılmasını dolayısıyla daha fazla iş imkânın olmasını arzuluyordu. Artık gerçekten köy halkı ile hısım olmaya başlamıştık. Kedikaya muhtarı “sizin yaptığınızı babası oğluna yapmaz” diyerek memnuniyetini her zaman dile getirmektedir. Bursa Karacabey Kıranlar ve Kedikaya köylerinde ki çalışmalarımız sürdürülürken komşu köylerin güven ve takdiri kazanılmış, zaman içerisinde Dağesemen ve Akçakoyun köyleri mülki hudutları içerisinde toplam 116 hektar bozuk orman sahanın tahsisi alınarak, ağaçlandırılmıştır.

2008 yılında Çanakkale İli Ezine İlçesi Kızılköy mülki sahası içerinde ki 153 hektar bozuk orman alanının tahsisi alındıktan sonra köye 6 tonluk süt soğutma tankı hediye edilmişti. Köy halkı memnuniyetlerini her vesileyle ifade etmektedir. Kızılköy ağaçlandırma çalışmaları komşu köylerden Çetmi, Yenioba ve Karagömlek köylerine de örnek olmuş, 2019 yılına kadar ve bu üç köyün mülki hudutları içerisinde bulunan toplam 682 hektar bozuk orman arazinin tahsisi alınarak ağaçlandırılmış, bu köylere de bir takım sosyal destekler sağlanmıştır.

Ayrıca 2009 ve 2010 yıllarında Çanakkale İli Gelibolu İlçesi Fındıklı ve Değirmendüzü köyleri mülki hudutları içerisinde bulunan toplam 146 hektar bozuk orman alanının tahsisi alınarak badem ağaçlandırması yapılmıştır. Fındıklı köyünde Kaymakamlıkla beraber köy içi yollarının karo taşlarla döşenmesine, Değirmendüzü köyünde yapılmakta olan cami inşaatına katkıda bulunulmuştur.

Böylece 2005 yılından 2019 yılı sonuna kadar, tapulu ve tahsisli saha miktarı toplam 1455 hektara, dikilen fidan sayısı ise 2,5 milyona yaklaşmıştır. 2020 yılından itibaren yeni arazi ihtiyacımız olmayacaktır.

PROJENİN (TÜRKİYE DE ENDÜSTRİYEL PLANTASYONLARIN TESİS VE GELİŞTİRİLMESİ) AMACI