PROJENİN HEDEFİ

Halen mevcut olan bozuk ve verimsiz orman alanlarından uygulama hedefi olan yılda 40.000 hektar büyüklüğünde endüstriyel orman plantasyonu tesis edilebilirse, 25 yıl sonra 1 milyon hektara ulaşacak endüstriyel orman plantasyonu alanlarından her yıl yaklaşık 25 milyon m3 odun hammaddesi üretimi gerçekleştirebilir. Aynı miktarda hammaddeyi 20 milyon hektar genişliğindeki doğal ormanlarımızdan ürettiğimiz düşünülürse, endüstriyel orman plantasyonunun ne denli önemli ve verimli bir proje olduğu daha iyi anlaşılacaktır.

Başarılı bir devlet-özel kesim işbirliği, endüstriyel orman plantasyonlarını önümüzdeki yıllarda ülkemizin önemli bir sektörü konumuna taşıyabilecektir. Endüstriyel orman plantasyonu projelerinin yaşama geçirilebilmesi için gereken bilgi, teknoloji, iş gücü ve sermaye potansiyeli ülkemizde fazlasıyla mevcuttur.

Endüstriyel ağaçlandırma konusunda dünyada ki örneklerine bakıldığında özel sektörün devlet ormancılığına göre daha başarılı olduğu görülmektedir. Ülkemizde özel sektörün endüstriyel ağaçlandırmalara ilgi göstermesi, ancak devletin teşvik ve desteklemesiyle mümkündür. Çünkü yegâne arazi kaynağı OGM tasarrufundadır. Zaten geri dönüşü çok uzun vadeli bir yatırımın hiç cazip olmadığı ülkemizde, arazi temin garantisi olmadan ve cazip kredi desteği verilmeden özel endüstriyele ağaçlandırmaların beklenen seviyelere ulaşması oldukça zordur. Zira ENAT AŞ’nin 17 yıllık geçmişinde birçok kez değişen özel ağaçlandırma yönetmeliği, hem arazi tahsisleri hem de ağaçlandırma kredisi yönüyle halen beklenen amaca hizmet etmekten çok uzaktır.

Şayet odun hammaddesi konusunda başka ülkelere bağımlı olup, her yıl milyon dolarlar ödemek istemiyor, doğal ormanlarımızın ve kurulu kapasiteleri Avrupa ölçeğinin üzerine çıkmış olan lif yonga ve kâğıt sektörümüzün geleceğini düşünüyorsak kendi hammaddemizi dışa bağımlı olmadan kendi topraklarımızda üretebilmeliyiz.   

ENAT A.Ş HEDEFİ:

2005 yılında ki her yıl asgari 100 Hektar olmak üzere 15 yıl boyunca toplam 1500 hektar sahada özel endüstriyel ağaçlandırma yapma hedefine ulaşılmıştır. Bundan sonra fidan dikim tarihinden itibaren 15 yıl sonra, ilk aralama, 20 yıl sonra ikinci aralama, 25 yıl sonra da son hâsıla kesimi yapıp, boşaltılacak sahaları yeniden ağaçlandırmaktır. (Ağaç tarımı yapmak )

Bu hedeflerin 2005-2019 yılları arasında ki ilk dönemi gerçekleştirilmiş, hedeflenen 1500 hektar saha sahil çamı ve kızılçam türleriyle ağaçlandırılmıştır. 15-17 yaşlarına gelen tapulu araziler tıraşlama kesilerek satışa sunulurken, 15 yaşına gelene tahsisli arazilerde ilk aralama kesimlerine başlanmıştır.

İkinci dönem 2023 yılında başlamıştır. Bu dönemde 15-16 yaşını dolduran sahalarda birinci aralama, 2028 yılında ikinci aralama yapılıp nihayet 2033 yılında boşaltma kesimi ile boşaltılacak saha en geç ertesi yıl yıl yeniden ağaçlandırılmış olacaktır.

2033 yılından itibaren başlayan üçüncü dönemde boşaltılan sahalar ya yeniden dikilecektir.